The Douglas Apartments

Client
Mill Creek Residential Trust
Scale
310 Residences
Location
Denver, Colorado
Year Complete
2012

About

The Douglas is a five-story multifamily apartment community with 310 residences, public areas and parking structure, spanning over 463,400 square feet. This urban infill project replaced a full city block-sized parking lot located on Park Avenue between Walnut and Larimer in the Ballpark Neighborhood.

Design

The intent was to create a contemporary building that would fit into the existing fabric of the historic Ballpark neighborhood, reflecting its residential nature and promoting pedestrian scale and walkability. The building cadence is a series of volumes related to historic lot sizes. The massing responds to the historic location of the alleys within the site.

The building consists of brick and stucco with some steel accents. Modular brick was chosen to reflect the character of the district. The palette of brick colors graduates from base to middle and top, complementing the brick historically found in the district with a contemporary palette reflective of the architectural character. The window and balcony pattern is rigorous in nature, setting off areas of varied rhythm, further articulating the facade.

While the outside brick with steel touches align beautifully with the Ballpark district, the courtyard, located inside the building, offers a contrast to the contextual approach. Just as when you peel off the skin of an orange, the courtyard reveals a completely different aesthetic. Bricks are replaced by a pale stucco color and the landscape creates a different environment.

THE COURTYARD

The experiential courtyard is the largest of its kind in downtown Denver with award-winning landscape architecture. Surrounded by the “wrap” design of the building, the courtyard has a saltwater pool and spa, outdoor fireplaces and outdoor kitchen, creating a resort feel to the building.

COMMON SPACES

The common spaces were designed to enchant the residents. The concept was to create a luxurious oasis in the urban space, extending the livable area from the units to the common areas.

Simple yet considerate details make the building stand out from other buildings in the neighborhood. Steel plates are positioned in different directions and replace the expected pickets of the balcony railings to create texture and interest in the facade of the building. The vertical steel plate that separates the balconies and the exterior brick veneer give a simple and elegant look to The Douglas.

Press

Ballpark: The Douglas Final Update
DenverInfill | February 2014

Apartments filling a Ballpark block
Denver Business Journal | November 2013

Awards

Residential Category
World Landscape Architecture | April 2014