Turntable Studios

Client
Turntable LLC
Year
2015
Status
Complete
Scale
179 units

About

The very first large-scale micro-housing project in Denver, Turntable Studios is a 179-unit apartment project that repurposes the old VQ hotel, known for its iconic circular building. Amenities include a pool and fitness center on the lobby level as well as a penthouse level lounge with spectacular views of Denver and the mountains.

Design

Both the architecture and interior design of this project were driven by the desire to create a comfortable interior and spacious feel for the compact apartment units. The biggest improvement on the exterior, with a significant impact on the interior unit feel, was to replace the old glazing and storefront system with new floor-to-ceiling fenestration, including the addition of a sliding glass door with a Juliet balcony railing. New, larger windows provide more light and give these units amplitude and a contemporary feel.

The window blind roller shades were selected in three different colors, randomly placed throughout, and add an ever-changing playful color pattern to the otherwise neutral building exterior.

One of the biggest challenges of this project was to fit a full kitchen and bath into the space that used to be a hotel bathroom. The studio units, at 335 SF, allow for a separate bed niche / bedroom that can be cordoned off with a curtain. Included is a large mirror door wardrobe, shelving, a seating area in the living space and a counter seat/work desk as an extension of the kitchen counter. In a cost savings effort, the existing bathtubs were maintained in place and refinished. The bathroom space was optimized by using a compact vanity unit, which includes under-counter storage, and a mirror cabinet above.

Other important aspects in micro-unit buildings are storage and amenity spaces. As a former hotel, the building includes an outdoor pool, which was fully restored and upgraded. The large green parklet with mature tree growth, located right in front of the building, but previously underutilized, now has a direct connection to the ground floor interior and adds a dog run, a fireplace area, and some signature sculptural pole elements with the ability to suspend hammocks. Storage rooms were added, with individual locking compartments, a covered exterior bike storage structure, and a bike repair station.

Awards

2015 Real Estate Champion | Multi-Family Project
The Denver Business Journal