The Ramble Hotel: RiNo’s New ‘Sanctuary for Travelers’

The Ramble Hotel: RiNo’s New ‘Sanctuary for Travelers’

If The Ramble Hotel is a ‘sanctuary for travelers,’ then sign us up as regular congregants (even us locals). Developed by Gravitas Development Group, this 50-room boutique hotel will be a destination for visitors to Denver’s River North (RiNo) Art District, welcoming them with a one-of-a-kind experience they can only find in the hottest art, food and beverage scene in the nation.

As if being one of RiNo’s first hotels wasn’t exciting enough, New York’s world-renowned Death & Co. has also signed on to concoct a Denver-worthy craft cocktail and food program for guests and locals to enjoy in the hotel’s restaurant and multiple bars.

Authentic design and materials are at the forefront for The Ramble Hotel, set to open early 2018. Inspired by Old World charm, JOHNSON NATHAN STROHE’s design for this project reflects the owner’s true adherence to detail and craftsmanship. The edifice is designed to engage the passerby, the hotel guest and the restaurant patron alike. The intricate masonry and metal detailing draw the eye, evoking curiosity and encouraging further exploration.

Balancing RiNo’s industrial nature and au courant style, materials used throughout the project are traditional and of lasting quality, but curated for a refreshed, avante-garde look. The intention is for The Ramble Hotel to look as if it’s part of historic Denver, while attracting travelers looking for a modern, boutique experience.

Reminiscent of the historic warehouse buildings found throughout the RiNo neighborhood, JOHNSON NATHAN STROHE’s design for The Ramble Hotel features factory pane glazing and red-orange brick. The building will showcase a rhythm of brick bays and pilasters with a stepped brick design in the cornice details. On the ground-floor level, the hotel will incorporate a steel storefront and building base consistent with historic building vocabulary.

In the center of the building, JOHNSON NATHAN STROHE also designed an intimate courtyard that creates a space similar to historic buildings in New York and Europe, providing a respite from the bustling neighborhood below.

Throughout the design process, JOHNSON NATHAN STROHE worked closely with owner Ryan Diggins on the overall vision for the project. Each aspect of the design involved extensive research of historic buildings in RiNo and Lower Downtown (LoDo), studying their base, middle and top designs as well as patterns and rhythms of bays. To ensure accuracy in the brick details, JOHNSON NATHAN STROHE worked alongside local masons during design development.